Entrecote med smörslungad sparris/tomatsallad, smetana/citronsås och balsamicoreduktion 

Posted in Varmrätt

Det här är så gott! Kött som smälter i munnen, krispig sallad och krämig sås! Vad mer kan man begära? Kanske en härlig lördagsmiddag? 

45 min 

4 port 

Köttet 

4 st entrecote (250 g ) 

Salt/peppar

2 msk olivolja 

50 g smör 

Några kvistar timjan 

1/2 vitlökshuvud 

Ta ut köttet från kylen minst 1/2 timme innan tillagning. Salta och peppra köttbitarna ganska ordentligt. Värm på en stekpanna riktigt riktigt hett, i med olivolja och köttbitarna. Rekomederar att steka endast 2 st köttbitar i en stekpanna så inte värmen sjunker. Stek ungefär 3 minuter på ena sidan, vänd köttbitarna och ha i smör, timjan och vitlök. Ös köttet i nån minut till. Total stektid ca 5-7 minuter beroende på hur tjocka skivorna är. Är ni osäkra andvänd en termometer. Lägg över köttbitarna på folie och låt vila. Köttsaften som rinner ut och smöret som köttbitarna stekts i kommer andvändas till såsen sen. Rengör ej stekpannan.   

Smetana/citron/timjansås 

Smör från stekning av kött 

1 st förpackning smetana (2,5 dl)

1/2 citron (juice)

1/2-1  dl mjölk 

1 msk kycklingbuljong (på flaska)

3-4 kvistar timjan 

Peppar

Ev. Salt 

Värm upp smöret som köttet stekts i och ha i alla ingredienser samt köttsaftet från folie. Smaka ev av med salt. Sila såsen. 

Balsamicoreduktion

1,5 dl balsamicovinäger 

Koka upp balsamico på ganska hög värme. Låt den reducera ner och bli tjock i konsistensen. 
Sparris/tomatsallad 

1 msk smör 

15-20 grön sparris 

10-15 kvisttomater

3 kvistar timjan 

5 st rädisor 

3 st polkabetor 

Salt/peppar 
Skär sparrisen och tomaterna i mindre bitar. Tomaterna kan bara skäras på mitten. Stek dem i smör men inte för länge utan sparrisarna ska fortfarande vara krispiga.Ha i timjan och smaka av med salt och peppar. Skär rädisorna och betorna i supertunna skivor. Jag använde mandolin. Lägg dem i kallt vatten så blir dem riktigt krispiga. 

Sen är det bara att servera! Jag hade endast några droppar balsamicosås på, inte mer! Man vill ju inte att den tar över utan bara ge en härlig syra som också bryter av den andra lite fetare såsen. Gott att servera pommes till eller rostad potatis. 

Njut!

Kram/Daniel

1 Kommentar

  1. stegblad säger:

    man blir ju riktigt hungrig när man ser dina härliga bilder.
    vilken mat du gör.
    lyckliga dina nära o kära som får njuta av dig o din goda mat.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.