Lax med jordärtskockspure, fänkål/vitvinssås, friterade Wontonchips och forellrom 

Posted in Okategoriserade


Det här är rena och fräscha smaker som mina smaklökar älskar! Den krämiga och lena jordärtskockspuren tillsammans med krispiga Wontonchips, perfekt rosa stekt lax som faller isär och är alldeles glansig, såsen som har mycket smak och syra och dem små forellrommen som exploderar i munnen och ger en härlig sälta. Väldigt enkelt att tillaga! 

4 port 
40 min 


Jordärtskockspure 

Ca 25 jordärtskockor (beroende på storlek) 

Mjölk

Smör  

Skala jordärtskockorna och dela dem i mindre bitar. Lägg över i en kastrull, häll över mjölk så det täcker och koka på ganska svag värme tills de blir mjuka. 

Sila bort mjölken och mixa slätt med en stavmixer. Smaka av med salt, lite vitpeppar och en klick smör. 

Fänkål/vitvinssås 

1 msk smör 

1/2 fänkål (beroende på storlek men ca 2 dl finhackad ) 

1/2 fiskbuljong (fond du chef knorr) 

1 lagerblad 

2 dl vitt vin (gärna torrt ) 

2 dl grädde

1/2 citron (juice) 

Salt 

Vitpeppar 

Finhacka fänkålen och stek i smör. Fänkålen ska få lite färg men ej brännas. Tillsätt fiskbuljong, lagerblad, vitt vin och grädde. Låt reducera ner tills såsen känns lite krämig. Ta bort från värme och tillsätt citronjuice. Smaka av med salt och peppar. Såsen ska vara ganska så syrlig och smaka fänkål och vitt vin.

Friterade Wontonchips 
Ca 1/2 liter frityrolja  

6 st wontonplattor 

Värm upp oljan till medelhög temperatur ca 110 grader och fritera wontonplattorna tills fin gyllene färg (går ganska fort). Låt rinna av på hushållspapper. 

Laxen 

Smör till stekning 

4 laxfilér  (150-160 g pp) 

Salt 

Smält smöret och stek laxen på medelhög värme. Max 2 minuter per sida. Ta bort från värmen och låt vila upp i temperatur. Jag plockade isär laxen för jag tycker att det är en finare presentation. 

Till servering

Forellrom 

Gräslök 

Toppa rätten med lite forellrom och finhackad gräslök. Jag hade inte så mycket sås på, just för att purén är ganska lös men lite räcker då såsen smakar mycket. 
Njut! 

Kram/Daniel 

 

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.